Home             Bonsai              Kruiden              PoŽzie              Opmerkingen              Mijn glasramen

De Opuntia of vijgencactusDe Opuntia of vijgencactus.

 

 

 

 

Wanneer we over Opuntia spreken denken we aan het soort Cactussen die opgebouwd zijn uit grote schijven. Meestal is het de eerste en grootste soort waarmee we in contact komen. Het is dan ook een zeer verspreide soort, die zich zeer gemakkelijk aanpast. Heel wat variŽteiten ervan zijn wintervast.

Zoals alle Cactussen zijn ook Opuntia's afkomstig uit Amerika, waar men ze vindt van Vuurlandtot Alaska. Het is een primitieve vorm van Cactussen waarop we in de areolen , de viltige plukjes, nog vetplantachtige blaadjes vinden.

Door de inlandse bevolking kreeg hij de naam Tuna toebedeeld.Hij wasreeds in de 16 de eeuw een van de eerste Amerikaanseinwijkelingen in Europa. In het Middellandse zee gebied gedijde hij zo goed, dat hij vanuit Spanje binnen de kortste keren Griekenland bereikte.

Daar is het dat hij van de Griekse geleerde Plinius de naam Opuntia werd opgedrongen, naar analogie van Opunet, de Griekse stad waar hij zo welig tierde. Zo kreeg de verwilderde Tuna een vreemde naam.

Een van de redenen voor de vlotte verspreiding van de Opuntia waren zijn vijgvormige vruchten. Om die reden kreeg hij een taak als nutsplant, waardoor de mens hem ondersteunde bij de uitbreiding van zijn territorium.

De Opuntia komt onder zeer veel verschillende verschijningsvormen voor. We vinden hem terug als boom , als struik, kruipend over de grond, leunend tegen bomen. De bladschijven kunnen rond zijn, langwerpig, dun en mollig tot cilindervormig bij de Cylindropuntia. Zoals gezegd heeft hij vijgachtige vruchten. Van sommige soorten zijn zij zeer smakelijk, andere soorten leveren enkel veevoeders af. De selectie is men zelfs gekomen tot doornloze Opuntia's. Zij worden bij wijze van proef gekweekt in Saoedi-ArabiŽ en in de Sahel-landen, waar zij tijdens het droge seizoen als voer ťn drinken worden gebruikt voor het vee. Het is dus een honderd procent nutsplant geworden.Het best gedijen de Opuntia's in een landstreek met warme, zonnige zomers en heldere droge winters. In deze omstandigheden trekken de meeste soorten zich zelfs niets aan van wat flinke vorst.

Er zijn letterlijk honderden soorten Opuntia's in allerlei kleuren en met alle vormen van bedoorning. Vooral in verband met dat laatste is er een soort die iedereen moet kennen: de lieflijke doch gevaarlijke Opuntia microdasys. Zijn naam duidt op uiterst fijne, bijna onzichtbare doorntjes onder de vorm van borsteltjes. Wie er echter mee in aanraking is gekomen en veertien dagen aan zijn huid heeft geplukt vergeet niet snel de cactus noch zijn naam. Naar verluidt worden in ArgentiniŽ de koeien soms blind door de microstekels die tijdens het grazen in hun ogen dringen. Uit ondervinding weten we dat ze als een soort agressief jeukpoeder onstuitbaar door de meeste kleren dringen tot ze ergens op de huid van het slachtoffer stoten.

Toch blijven Opuntia's een interessant onderwerp voor beginnende liefhebbers. Hoeveel mensen hebben hun cactusliefhebberij niet ingezet met een Opuntia, geplukt in een berm ergens aan de Middellandse Zee? ††††††††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Callebaut Eric

1