De verzorgingskalender .

Maart.

 

De meeste bonsais hernemen hun cyclus in de maand maart, vandaar dat ze nu meer aandacht vragen. Maar opgelet, in maart zijn alle temperaturen voorhanden: vorst en warmte, regen en zon.

De bonsais die in overwintering staan, gaan nu stilaan naar de gewone standplaats. Bij koud weer moeten de bladverliezende boompjes beter beschermd worden zodat de knoppen niet afsterven, dit tot ze beter ontwikkeld zijn. Terwijl ze toch van het zonlicht genieten, plaats je ze niet te dicht bij elkaar; geef ze ruimte zodat ze goed kunnen ontwikkelen; vermijdt het door mekaar groeien van de takken.

 

De maandpunten voor maart:

 

VERPOTTEN:

Vanaf maart begint het verpotten van onze bonsais; wacht nog enige tijd voor de binnenbonsais. De bladverliezenden, de pinussen, de jeneverbessen en de cipressen verdragen de wortelsnoei. Men is beter nog wat te wachten met de ceders, de lorken, de taxussen en de sparren.

Van pot tot schaal veranderen is de esthetische kant, daar waar de aarde vervangen een noodzaak is voor de gezondheid van het boompje. De snelgroeienden, zoals enkele bloeiende soorten worden ieder jaar verpot. De coniferen, die een veel tragere groei kennen, worden pas om de 3 5 jaar verpot.

De aanwijzing om een bonsai te verpotten is zijn gedrag. Een groeikrachtige, gezonde boom heeft weinig behoefte aan verse aarde. Inderdaad, nieuwe aarde kan heel wat narigheid teweeg brengen in het onderhoud van de bonsai. Nieuwe wortels verschijnen aan de voet van het boompje en kunnen deze uit even wicht brengen. De naalden van de pinus en het blad van de bladverliezende boompjes kunnen groter worden. De bonsai kan erdoor zijn ouderdomsuitzicht verliezen.

Het beste is niet verpotten tenzij het echt nodig is.

 

SNOEI:

De knoppen zijn verdikt. Wanneer 80% van de bloemen bij de bloeiers zijn uitgebloeid, verwijder dan de resterende bloem knoppen om te voorkomen dat ze teveel kracht verbruiken.

Pas deze methode toe op alle fruitdragende bonsais. Laat enkel bloemen waar fruit gewenst is. Bessen mogen in de totaliteit bewaard blijven.

 

BEDRADEN:

Geen.

 

WATERGIFT

Begin frequenter te begieten. Let vooral op de bladverliezers die in een groeifase komen: bij een plotse temperatuursverlaging kunnen deze gepijnigd worden.

Eens de bonsai is aangepast aan de winterbewatering, moet je er in maart op letten geen overdosis te geven. Dit kan tot sterfte leiden.

 

BEMESTING:

De gezonde bonsais mogen vanaf half maart bemest worden. Geen enkele bemesting op verpotte boompjes of op diegene die er wat ziek uitzien.

De esdoorns, de ginkgo's, de eiken en de olmen zullen mooi gekleurde bladeren hebben in de herfst, wanneer de grond niet te zuur is. De as van verbrand hout verzacht de grond.

 

VERMEERDERING:

Het is een goeie maand om te stekken.

Enten kan op de bladverliezende bonsais.

Sadi Preyers.

 

1