De verzorgingskalender.

Januari.

 

Is een "boom in pot" wel gelukkig?

 


Een bonsai wordt niet gefolterd zoals velen denken. Integendeel, hij wordt dagelijks omringd door de attente liefhebber, die ingrijpt om zijn bestwil.

Hij ondergaat geen enkele geseling en zijn voeding wordt gedoseerd en hem op geregelde tijdstippen toegediend.

De boom in een pot heeft minder moeite om te overleven dan zijn soortgenoot in de natuur.

 

Diegenen, die de mening zijn toegedaan dat een "boom in pot" kweken niet geoorloofd is en dus moet worden vermeden, vinden het daarentegen wél normaal dat een Ficus en een Crassula en nog vele andere plantensoorten in huis worden gehaald om ze daar in potten te laten gedijen, daar waar ze in hun land van oorsprong tot enorme bomen uitgroeien.

 

Moet U niet toegeven, dat de bonsai een gelukkig leven leidt? En dat hij dank zij de goede verzorging een uitstraling en weelderige bladgroei tentoonspreidt? Indien hij zich niet goed zou voelen, dan zou hij er triest en verzwakt en somber uitzien.

 

Als goede liefhebber doe je er dus alle aan om je "boom in pot" te laten pronken als was hij de mooiste in zijn soort.

 

Hoewel de meeste zorgen en bestrijdingen in de lente of in de vroege zomer plaatsvinden, mogen we niet nalaten zeer attent te zijn in de winter.

Daarom volgen we bonsai's altijd van nabij en grijpen we nauwgezet in als dat nodig blijkt.

 

 

 

 

 

De maandpunten voor januari:

 

VERPOTTEN:

geen enkele verpotting

 

SNOEIEN:

- alleen de structuur van de bladverliezenden bewaken. Het is daar nu de ideale tijd voor;

 - de ontblote takken geven zich nu vrij voor een doorlichting. Hun silhouet kan nu verbeterd worden, maar opgelet!! In deze tijd van het jaar zijn de takken zeer broos, geven scheu­ren en ongewenste snoei­verplichting.

 

BEDRADING:

- nazien of de draden geen schade aanrichten op onze reeds bedrade coniferen. Takverdikking geeft altijd insnijdingen die achteraf lang zichtbaar blijven.

 

BEGIETEN:

- zeg maar om de tien dagen, maar nooit bij vorst of sneeuw. Bij langdurige regenval de aarde nazien en het begieten aanpassen. Bij binnen-bonsai's houden we de bovenaarde relatief droog.

 

BEMESTING:

- geen enkele bemesting is gewenst doch men kan de aarde verzachten door kalkwerende produkten te gebruiken in het gietwater. Bij het geven van water houdt U zich het best aan het minimumvoorschrift;

- het toedienen van produkten kan veel ellende voorkomen, maar bij overdosis kunnen zij veel schade aanrichten.

 

Sadi  Preyers.

 

 


 

1